Τηλεφακοί Canon & Sigma : Αξιολόγηση χρήσης στο πεδίο

Wildlife lens reviews for Canon: a personal evaluation based on field experience

 

  ΥΠΕΡ ΤΗΛΕΦΑΚΟΙ 600 - 800 mm

  Το απόλυτο όπλο για μικρά πουλιά, "ευαίσθητα" ή μακρινά θέματα. Διαθέτουν τις μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις στην αγορά και κοστίζουν μια περιουσία. Το βάρος τους αποκλείει το κράτημα στο χέρι, απαιτώντας χρήση στιβαρού τρίποδου ή καθηλώνοντας μας στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Δύσχρηστοι λόγω μεγέθους και βάρους, ακατάλληλοι για πεζοπορία, πυκνά δάση κλπ, σίγουρα δεν είναι εργαλεία που θέλεις να τα κουβαλάς όλη μέρα στην πλάτη. Όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Προϋποθέτουν ύπαρξη δεύτερου μικρότερου φακού στο πεδίο για λήψεις στο χέρι, πχ για πουλιά σε πτήση.

  Canon 800 f5.6 L IS : Η απάντηση της Canon στις αυξημένες πωλήσεις του Sigma 300- 800 f5.6. Αδιαμφισβήτητη ποιότητα, υποδειγματικό auto focus και οξύτητα μεγαλύτερη από τον συνδυασμό Canon 600 f4+1.4x extender. Με τηλεκονβέρτερ αποκτά εμβέλεια ..τηλεσκοπίου! Βαρύς φακός (ελαφρύτερος από τον Canon 600 f4), με τιμή ..αστρονομική! Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε 800mm και θυσιάζετε το stabilizer, η μόνη ρεαλιστική επιλογή σας είναι ο αντίστοιχος Sigma 800 f5.6.

  Sigma 300-800 f5.6 EX HSM : Καλή απόδοση συνδυασμένη με την ευελιξία του zoom και προσιτή τιμή. Λιγότερο οξύς στα 800mm από τον σταθερό Sigma 800 f5.6. Εφιαλτικά βαρύς! Αν και πολλοί θα τον ήθελαν με stabilizer, οι ψαγμένοι γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο του μειονέκτημα, είναι η απουσία focus limiter.

  Sigma 800 f5.6 EX HSM : Εξαιρετικός υπερ τηλεφακός με στιβαρή κατασκευή και τιμή "πρόκληση" στην κατηγορία του. Ποιοτικά οπτικά και αστραπιαίο auto focus, εφάμιλλο με της Canon. Πιο κατάλληλος για πουλιά από τον Sigma 300-800 f5.6 καθώς διαθέτει focus limiter. Μελετημένος εργονομικά αλλά χωρίς stabilizer. Συγκριτικά ελαφρύτερος από τον Canon 600 f4, παραμένει βαρύς και δυσκίνητος. Ιδιαίτερα βολική χειρολαβή. Κοστίζοντας λιγότερο από τα μισά του αντίστοιχου της Canon, αποτελεί τη μόνη προσιτή επιλογή στα 800 mm.

  Canon 600 f4 L IS : Εξαιρετικός υπερ τηλεφακός, αγαπημένος των φωτογράφων πουλιών σε όλο τον κόσμο από την εποχή του φίλμ, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος στην γκάμα της Canon. Λιγότερο οξύς από τον Canon 500 f4, δύσχρηστος, με υπερβολικό βάρος και ..τιμή. (Βαρύτερος και από τους 800mm Canon και Sigma!)

 

  ΥΠΕΡ ΤΗΛΕΦΑΚΟΙ 500 mm

  Η "χρυσή τομή" των εστιακών αποστάσεων για ευελιξία σε κάθε είδους θέματα. Βάρος που επιτρέπει κράτημα στο χέρι (για λογικά χρονικά διαστήματα) και μειωμένο κόστος αγοράς. Αν είναι να έχετε μόνο έναν τηλεφακό, τότε αυτός πρέπει να είναι 500mm σταθερός!

  Canon 500 f4 L IS : Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ wildlife φακός παγκοσμίως! Οξύτερος από όλους τους υπερτηλεφακούς της Canon. Απίστευτα οπτικά με βάρος που δεν "τσακίζει τη μέση". Μπορεί να μην κουβαλιέται όλη μέρα στα χέρια, αλλά τουλάχιστον σου επιτρέπει να τραβήξεις πουλιά σε πτήση για μικρά χρονικά διαστήματα. Μόνο αρνητικό η μικρή χειρολαβή. Αν διαθέτετε τα χρήματα αγοράστε τον χωρίς δισταγμό. Αν όχι, ο Sigma 500 f4.5 θα σας προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα.

  Sigma 500 f4.5 EX HSM : Ο 500mm με την καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης. Εξαιρετικά οπτικά, γρήγορο auto focus και προσιτή τιμή. Χωρίς stabilizer. Χειρολαβή ..έργο τέχνης! Θυσιάζοντας 1/3 στοπ σε φωτεινότητα, προσφέρει πολύ πιο κόμπακτ κατασκευή, με μικρότερο βάρος, καλύτερη εργονομία και μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο στο κράτημα όσο και στη μεταφορά, από τον Canon 500 f4. Η πιο συμφέρουσα αγορά στην κατηγορία των υπερ τηλεφακών. Λόγω τιμής!

 

  ΥΠΕΡ ΤΗΛΕΦΑΚΟΙ 400 mm

  Οι μικρότεροι της κατηγορίας των υπερ τηλεφακών που πρακτικά εκπροσωπείται μόνο από τον "κλασσικό" Canon 400 mm f5.6 L. Χρόνιο ζητούμενο από πολλούς φωτογράφους πουλιών η κατασκευή ενός προσιτού 400mm f4 !

  Canon 400mm f4 DO IS : Φιλόδοξος σχεδιασμός της Canon για μειωμένο μέγεθος που όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Απογοητευτικός με τηλεκονβέρτερ. Πολύ ακριβός για την εστιακή του (στο ίδιο κόστος με τον Canon 500 f4), συνίσταται μόνο σε όσους φωτογράφους πουλιών κάνουν συχνά αεροπορικά ταξίδια.

  Canon 400 mm f5.6 L : Ελαφρύς, απίστευτα φθηνός για την ποιότητα του, με γρήγορο auto focus και καλά οπτικά, θεωρείται ως ο κατ' εξοχήν κλασσικός φακός για πουλιά σε πτήση. Για όσους ενδιαφέρονται και για άλλα θέματα εκτός από πουλιά, δυνατός του αντίπαλος ο συνδυασμός Canon 300 f4 L IS + 1.4x που σε λίγο ακριβότερη τιμή, προσφέρει επιπλέον stabilizer και χρήση macro.

 

  ΤΗΛΕΦΑΚΟΙ 300 mm f4&2.8

  Οι φακοί 300 χιλιοστών με άνοιγμα f4 είναι οι μικρότεροι τηλεφακοί που μπορούν να φωτογραφήσουν πουλιά αξιοπρεπώς. Μικροί σε μέγεθος και βάρος, κορυφαίοι σε ευελιξία, αποτελούν την καλύτερη λύση για όποιον θέλει να προσεγγίσει την φωτογραφία φύσης με οικονομικό τρόπο, ή για τον φωτογράφο που χρειάζεται ένα μικρότερο δεύτερο τηλεφακό. Ιδανικοί για κράτημα στο χέρι ή για να τριγυρνάς όλη μέρα στο πεδίο και μονόδρομος για "δύσκολα" τερέν όπως τα σκαρφαλώματα σε βουνά κλπ. Με καλή τεχνική και λίγη ..τύχη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Προφανώς δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για όσους έχουν διάφραγμα f2.8 !

  Canon 300 mm f4 L IS : Από τους πιο δημοφιλείς μικρούς τηλεφακούς και όχι τυχαία! Πανάλαφρος, φθηνός, με καλά οπτικά και stabilizer, είναι σε συνδυασμό με τηλεκονβέρτερ, ο πιο βολικός φακός για φωτογραφία πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον και ιδανικός για απροβλημάτιστη μεταφορά στα χέρια, όλη μέρα, σε κάθε είδους εξόρμηση. Έχοντας macro δυνατότητες και γρήγορο auto focus είναι κατάλληλος και για άλλες εφαρμογές, όπως η φωτογράφηση εντόμων. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

  Sigma 100-300 f4 EX HSM :  Έχει αποκτήσει καλή φήμη για τα οπτικά, την ποιότητα κατασκευής, και την πολύ καλή τιμή του. Δυστυχώς τον κράτησα μόνο για μια εβδομάδα, καθώς βρήκα ότι λόγω της απουσίας focus limiter είχε απελπιστικά αργό auto focus.

  Canon 300 mm f2.8 L IS : Εξαιρετικά οξύς τηλεφακός, που χαραμίζεται όμως όταν συνδυάζεται μονίμως με το 2x για φωτογραφία πουλιών. Δεν είναι ελαφρύς και πολλοί θα κουραστούν να τον κουβαλούν όλη μέρα στο χέρι. Υπερβολικά ακριβός για την εστιακή του. Αν σκοπεύετε να τον "μετατρέψετε" μονίμως σε 600mm, προτιμήστε με τα ίδια χρήματα έναν καινούργιο Sigma 500 f4.5 ή έναν μεταχειρισμένο Canon 500 f4.

  Sigma 300 f2.8 EX HSM : Καλός φακός με γρήγορο auto focus. Μικρότερη τιμή και βάρος σε σχέση με τον αντίστοιχο της Canon, χωρίς όμως stabilizer και focus limiter. Όπως όλοι οι 300mm με f2.8, κρατιέται άνετα στο χέρι, δεν κουβαλιέται όμως όλη μέρα στο χέρι. Μια λογική επιλογή αν θέλετε οπωσδήποτε 300mm με f2.8, που δεν με ικανοποίησε όμως, καθώς ήθελα να τον χρησιμοποιώ συχνά σαν 600mm, χωρίς να είμαι όμως διατεθειμένος να τον δουλεύω μονίμως στο f11 για αποδεκτά αποτελέσματα.

  Sigma 120-300 f2.8 EX HSM :  Έχοντας σχεδόν ίδια οπτική απόδοση με τον σταθερό "αδελφό" του, με μεγαλύτερο όμως βάρος και τιμή, πλεονεκτεί μόνο στην ευελιξία του ζουμ. Δεν διαθέτει focus limiter. Έχει ήδη ανακοινωθεί διάδοχο μοντέλο με stabilizer που θα απογειώσει φυσικά και το κόστος.

 

  ΖΟΥΜ ΤΗΛΕΦΑΚΟΙ 3Χ - 10Χ

  Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία φακών λόγω της ευελιξίας που προσφέρει το ζουμ, του μικρού βάρους αλλά και της προσιτής τιμής τους. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ότι λόγω διαφράγματος δεν συνεργάζονται καλά με τηλεκονβέρτερ και το σπουδαιότερο, ότι ενώ αγοράζονται για να χρησιμοποιηθούν κυρίως στη μέγιστη εστιακή τους, εκεί ακριβώς εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην οξύτητα τους.

  Canon 100-400 f4- 5.6 L IS : Δημοφιλής φακός με πολλούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς. Καλή απόδοση στα 400 mm, γρήγορο auto focus με stabilizer και focus limiter! Ελαφρύς και ευέλικτος με λίγο "τσιμπημένη" τιμή. Αρνητικό ότι λόγω σχεδίασης ρουφάει σκόνη εσωτερικά. Τον κράτησα πολύ λίγο γιατί διαπίστωσα εργοστασιακό πρόβλημα στα οπτικά του.

  Sigma 50-500 f4.5-6.3 EX HSM : Ακόμα ένας δημοφιλής φακός με πολλούς φίλους και εχθρούς. Παρά το μεγάλο εύρος του ζουμ, αποδίδει σχετικά καλά και παραδόξως λίγο καλύτερα από το νεότερο αδελφάκι του, τον Sigma 150-500. Εξαιρετική χειρολαβή που τον κάνει ελαφρύτερο στη μεταφορά από όσο πραγματικά είναι. Εργονομικός, με σχετικά καλή τιμή και αξιοπρεπή οπτικά, που φτάνουν όμως στα όρια τους στην μέγιστη εστιακή του, όπου εκτός από την πτώση της οξύτητας εμφανίζονται και έντονες χρωματικές εκτροπές. Εκεί, η απουσία focus limiter σε συνδυασμό με το οριακό διάφραγμα f6.3 αναγκάζουν συχνά το auto focus να ψάχνεται εκνευριστικά. Απογοητευτικό επίσης είναι, πως ενώ όλοι τον αγοράζουν για να αποκτήσουν ένα φθηνό 500mm, στην πραγματικότητα απέχει πολύ από τα 500 mm. Tον έδωσα, όταν επιβεβαίωσα και προσωπικά, σε συγκριτικές μετρήσεις που έκανα με σταθερό 500mm, ότι η μέγιστη εστιακή του δεν ξεπερνά με τίποτα τα 450 mm. Το διάδοχο μοντέλο έχει εφοδιαστεί με stabilizer και πουλιέται πολύ ακριβότερα.

  Sigma 150-500 f5-6.3 OS HSM :  Φθηνότερη εκδοχή του Sigma 50-500, που παρά το σημαντικά μικρότερο εύρος του ζουμ, εμφανίζει λίγο χειρότερη απόδοση στα οπτικά του. Κλασική περίπτωση του "ότι πληρώνεις παίρνεις". Στα συν η ύπαρξη stabilizer.

  Sigma 120-400 f4.5-5.6 OS HSM :  Τίμιος φακός για τα χρήματα του. Χωρίς focus limiter αλλά με stabilizer. Ικανοποιητική απόδοση μέχρι τα 300 mm.

 

  Σημ.

*Από τους φακούς που αξιολογούνται σε αυτό το άρθρο, εξαίρεσα συνειδητά τον Canon 400 f2.8 L IS, όχι τόσο επειδή είναι πολύ ακριβός, αλλά γιατί η "μικρή" εστιακή του απόσταση συγκριτικά με το υπερβολικό βάρος του (ο βαρύτερος τηλεφακός της Canon !) τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για φωτογραφία πουλιών.

**Την χρονική περίοδο που γράφτηκε αυτό άρθρο δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει οι νέοι ελαφρύτεροι τηλεφακοί της Canon της σειράς IS II . Χωρίς να αμφιβάλλω για την απόδοση τους, θεωρώ πως αφορούν ελάχιστους λόγω του ..εξωπραγματικού κόστους τους.

***Ο λόγος που δεν συμπεριέλαβα φακούς τρίτων κατασκευαστών πλην της Sigma, δεν έχει να κάνει τόσο με την ολοκληρωμένη γκάμα μοντέλων που διαθέτει στην αγορά, όσο με το υπερηχητικό μοτέρ εστίασης που εξοπλίζει του τηλεφακούς της, χαρακτηριστικό ζωτικής σημασίας για κινούμενα θέματα.